Blyanten

For billig til at blive værdsat!

Denne side er tænkt mest som en joke!

En blyant

En diskette

Skriv på en diskette, hvad der er på den, med en blyant. Hvis ikke der er plads til at skrive på disketten, så klister selv en "papir-label" på disketten. Blyanten er suveræn til korte beskeder, der med tiden skal ændres. Blyanten giver dig en letlæselig, blød og behageligt skrift på hårde overflader. Den traditionelle blyant kan altid viskes ud, også på bløde overflader, i modsætning til trykblyanten. Andre oplagte anvendelses muligheder er at skrive (evt. med brug af papir-labels) på ringbind, faneblade, engangsmapper, huskesedler og i kalenderen.

Blyanten er det skriveredskab der har været mest populært set i et historisk lys. Dens historie, dens tradition går århundreder tilbage i tiden. Grundformen har altid været den samme - universel og tidløs. Den dag i dag bliver mange store opfindelser også først skitseret med blyant og papir. Nogle af disse skitser bliver også brugt til at lave mere detaljerede tegninger - også lavet med blyant.

Uovertrufne skriveegenskaber og uovertrufne tegneegenskaber. Blyanten er i særklasse det skrive-/tegne-redskab, der giver flest muligheder på papir. Blyanten kan bruges til at lave streger på et utal af overflader, hvoraf kan nævnes papir, pap, træ, stof, jern og ler.

Ved at ændre viklen mellem papir og blyant kan man ændre stregtykkelsen. Dermed kan opnås en mere levende skrift. Muligheden for at ændre stregtykkelsen (der også giver en anden sværtningsgrad) bruges også i vid udstækning af professionelle tegnere til at lave konturer, formgive objekter og lave skygger.

Producenter og typer

Udvalget af blyanter er stort. Her er navnene på nogle af dem:

Hvad adskiller de forskellige blyanter?

Hårdhedsskala Rollo 1000 Skjoldungen 400 Skoleblyant 029 Gorm
Meget blød 4B x      
3B x      
2B x      
B = 1 x x    
Medium HB = 2 x x x x
F x      
H = 3 x x x  
2H = 4 x x    
3H x      
Meget hård 4H x      

Herover er en hårdhedsskala med Viking-blyanter som eksempel.

Blyanter adskiller sig ud over 1) hårdhed (grafitstiftens hårdhed) ved følgende: 2) Grafitstiftens brudstyrke, dvs. hvor let knækker blyet (dvs. grafitten i grafitstiften) inde i blyanten, hvis den foreksempel tabes. 3) Med eller uden viskelæder i toppen. 4) Trætype eks. cedertræ, syntetisk træ. 5) Facon f.eks. sekskantet eller ergonomiske trekantet facon. 6) Berøringsoverflade: træ eller et blødere materiale.